Spot Publicitar

Bancuri - Povestiri ZEN - Pretuieste-ti Timpul!

Sursa imaginii: Pixabay
1)*- O femeie budista occidentală împreună cu ghidul ei spiritual, au plecat intr-o călătorie in India. La un momendat a făcut un drum cu o alta prietena, intr-o risca si au fost atacate de un bărbat de pe strada. Acesta nu a reușit decât sa le sperie, totuși cea budista era destul de supărata de ceea ce se petrecuse si ia povestit învățătorului ei spiritual. Ea la întrebat cum ar fi trebuit sa reacționeze la cele întâmplate. Ghidul spiritual ia răspuns destul de simplu:
- Ar fi trebuit sa fii foarte liniștită mental si cu o mare compasiune, să-i fi tras atacatorului una in cap cu umbrela.

2)*- Printul Gautama care intre timp deveniseră Buddha, la văzut pe unul dintre cei ce îl urma meditând sub un copac la marginea raului Gange. La întrebat la ce anume medita, iar respectivul ia spus ca urmarea sa devina atât de iluminat încât sa treacă raul fara ajutor. Buddha ia oferit câțiva bănuți si ia spus:- De ce nu cauți un barcagiu sa te treacă raul? Este mult mai ușor.

3)*- Intr-o mănăstire budista in care călugării nu aveau voie sa zică nimic timp de cinci ani. Chiar si atunci după trecerea celor cinci ani, nu aveau voie sa spună decât doua cuvinte. Acest eveniment se întâmpla o data la fiecare cinci ani trecuti de meditație.
După ce un tânăr călugăr a tăcut timp de cinci ani, învățătorul spiritual ia dat voie sa spună cele doua cuvinte pe care le dorește.
- Camera rece, a spus tânărul călugăr.
După alti cinci ani, călugărului i sa permis sa vorbească pentru a doua oara.
- Mâncare proasta, a spus el atunci.
După inca alți cinci ani, i sa cerut din nou sa spună prin cele doua cuvinte ce dorește.
- Părăsesc mânăstirea, a spus acesta.
- Nu e de mirare ca dorești sa părăsești mânăstirea, ia răspuns învățătorul. Nu faci decât sa te plângi tot timpul!..

4)*- Pentru a-si da importanta, un înalt demnitar chinez, a mers la un celebru maestru zen si ia spus ca dorește sa descopere mai multe despre învățătură spirituala. Sesizând o falsitate in urma cererii sale, maestrul zen ia răspuns binevoitor.
- Desigur, dar mai întâi sa servim cate o ceașcă de ceai.
După ce a adus ibricul, a început sa toarne ceai in ceașca demnitarului, dar spre uimirea acestuia, maestrul nu sa oprit când ceasca era deja plina si nici când a început sa curgă pe podea.
- Pentru ce faci asta? la întrebat demnitarul. Nu vezi ca ceaiul deja cade pe jos?
- La fel e si cu mintea ta, ia răspuns maestrul. Pana nu-ți vei goli mintea de orgoliu si prejudecăți, nici-o învățătură spirituala nu va avea loc in ea.

Comentarii

Promo

Postări populare de pe acest blog

Curiozități despre Grecia Antică - Educația Spartană

Întrebări si răspunsuri amuzante

Hive.io - Social media descentralizat 

Mitul Creației În Mitologia Greacă

Spot Publicitar